"Nie dla Niskiej Emisji!" czyli czy wiesz czym oddychasz?

Konferencja


Żyjesz w smogu? Jedz awokado!

Opublikowano: 2015-09-03 Kategoria: Sposoby na niską emisję

Świat w XXI wieku zmienia się bardzo szybko. Świadczą o tym zmiany klimatyczne i wzrost zanieczyszczenia powietrza. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), tylko 12% ludzi na całym świecie mieszka w miastach, w których powietrze jest zgodne z normami jakości tej organizacji. W Polsce problem smogu istnieje od dziesiątek lat. Do dziś większość miast i miasteczek nie potrafi uporać się z tym problemem. Na szczęście problem dostrzeżono na szczeblu państwowym, widać szeroko idące zmiany. Niestety, zanim zaczniemy oddychać powietrzem, które będzie spełniało normy zdrowotne upłynie jeszcze wiele lat. Co można zrobić? Zacznijmy od odpowiedniej diety. Uczeni z King's College London oraz University of Nottingham odkryli silną zależność pomiędzy zawartością witaminy E w organizmie a odpornością płuc przed szkodliwym działaniem smogu. Warto więc jeść owoce i warzywa, które zawierają dużą ilość witaminy E. Dobrym przykładem jest awokado, którego zaledwie 100 g zaspokaja 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Do diety dobrze jest włączyć również szpinak i oliwę z oliwek, które obfitują w witaminę E. Witamina E w organizmie człowieka wykazuje wiele zróżnicowanych funkcji. Przede wszystkim posiada właściwości antyoksydacyjne, zapobiegając uszkodzeniom błony komórkowej komórek, wywołanym przez wolne rodniki. Dodatkowo zapobiega również tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych, dlatego zaleca się jej zażywanie osobom mającym wysokie stężenie cholesterolu we krwi oraz w profilaktyce przeciw zawałowi mięśnia sercowego.





Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej


Copyright 2014 © Technika